شرکت Clossal Biosciences ادعا میکند که سه تولهسگی که به تازگی متولد شدهاند دایرولف هستند، اما در واقع گرگهای خاکستریای هستند که رویشان تغییرات ژنتیکی اعمال شده تا شبیه به این گونهی از دست رفته شوند.
این شرکت آمریکایی ادعا میکند که موفق بوده گونه منقرضشده، یعنی دایرولف را احیا کند.
آنها در وبسایتشان نوشتهاند:
“در ۱ اکتبر ۲۰۲۴، برای اولین بار در تاریخ بشر، Clossal با موفقیت یک گونهی حیوان منقرضشده را از طریق علم انقراضزدایی (de-extinction) به زندگی برگرداند. بعد از ۱۰ هزار سال غیبتِ این گونه، تیم ما مفتخر است که دایرولف را به جایگاه شایستهاش در اکوسیستم برگرداند.”
در اصل چه اتفاقی افتاد؟
این تیم ادعا میکند که سه توله سگی که دستکاری ژنتیکی شدهاند (دو نر به نامهای رمولوس و رموس که در اکتبر به دنیا آمدهاند و یک ماده به نام کالیسی که در ژانویه متولد شده است) در واقع همان دایرولفها هستند. این شرکت همچنین بهتازگی اعلام کرده که موفق به تولید موشهای پشمالو و تولیدِ نسبتا کاملِ ژنوم تایلاسین یا ببر تاسمانی شده است.
دایرولف چیست؟
دایرولفها سگسانان بزرگی بودند که حدود ۱۰ هزار سال پیش در قاره آمریکا زندگی میکردند. این حیوانات مثل گرگهایی بزرگ با پوششی سفیدرنگ بودند. شهرت این گونهی جانوری بیشتر بهخاطر حضورش در سریال بازی تاج و تخت است. (و به همین دلیل نام یکی از تولهها را کالیسی گذاشتند، که از شخصیتهای اصلی سریال است.)
پس دایرولفها همان گرگهای منقرضشده هستند؟
نه دقیقا، قبلا تصور میشد که گرگ خاکستری و دایرولف بهدلیل شباهتهای ظاهری، خویشاوندی نزدیکی داشته باشند. اما یک پژوهش ژنتیکی در سال ۲۰۲۱ روی دیانایها نشان داد که اشتراک اجدادیِ این دو گونه مربوط به حدود ۶ میلیون سال پیش است. جالب اینجاست که شغالها، سگهای وحشی آفریقایی و دهولها (سگسانان آسیایی)، از نظر ژنتیکی به گرگ خاکستری نزدیکتر از دایرولفها هستند.
پس آیا گرگهای خاکستری و دایرولفها تفاوتهای ژنتیکی زیادی دارند؟
بِت شاپیرو از شرکت Clossal میگوید که تیمش توانسته ژنوم کامل دایرولف را توالییابی کرده و بهزودی نتیجه را در دسترس عموم قرار خواهند داد. او همچنین به نشریه New Scientist گفته که نمیتواند دقیق بگوید میزان تفاوت ژنتیکی این دو گونه چهقدر است، اما تخمین میزند که حدود ۹۹.۵ درصد دیانای مشترک دارند. با این وجود، هنوز هم میلیونها تفاوت ژنتیکی میان این دو گونه وجود دارد.
حالا شرکت Clossal ادعا میکند که تنها با ۲۰ تغییر ژنی، گرگهای خاکستری را به دایرولف تبدیل کرده است؟
بله، این همان چیزی است که مطرح شده. شاپیرو به نشریه New Scientist گفته که درواقع ۵ مورد از این ۲۰ تغییر، مربوط به جهشهایی هستند که پیشتر در گرگهای خاکستری باعث ایجاد پوست روشن شدهاند. ۱۵ موردِ دیگر مستقیما از روی ژنوم دایرولف الگوبرداری شدهاند. و هدف از آنها، تغییر در اندازه بدن، ساختار عضلات و شکل گوشهاست. به گفتهی شاپیرو، حداقل یکسال زمان لازم است تا مشخص شود آیا این تغییرات، واقعا تاثیرات مدنظر را در توله گرگهای دستکاری شده ایجاد کردهاند یا نه.
در نتیجه این تولهها در واقع دایرولف واقعی نیستند؟
شاپیرو اظهار میکند که همهچیز بستگی دارد به اینکه گونه را چهطوری تعریف کنیم. او میگوید:
“مفهوم گونه یک سیستم طبقهبندیِ انسانی است، و همه میتوانند نظر متفاوتی داشته باشند و همه میتوانند درست گفته باشند.”
او همچنین توضیح میدهد:
“شما میتوانید از مفهوم فیلوژنتیک گونه (روابط تکاملی) برای تعیین گونه استفاده کنید (که به نظر میرسد منظورتان همین باشد)
اما ما از مفهوم گونه بر پایهی ریختشناسی استفاده میکنیم و میگوییم اگر حیوانی شبیه به دایرولف باشد، پس دایرولف هست.”